Majda KINK, Osrednja knjižnica Celje, vodja Oddelka za odrasle

Upravni odbor Kalanovega sklada je podelil nagrado Majdi Kink za naslednji strokovni prispevek, objavljen v razpisnem obdobju 2003 - 2005:

Knjižnica na obisku : Organizacija knjižničnih storitev za uporabnike, vezane na dom.
Celje: Osrednja knjižnica Celje, 2004.

Delo diplomirane bibliotekarke Majde Kink KNJIŽNICA NA OBISKU s podnaslovom Organizacija knjižničnih storitev za uporabnike, vezane na dom, je priročnik, ki želi pomagati knjižnicam pri uresničitvi Unescove zahteve, da je potrebno občanom, ki ne morejo uporabljati knjižnice po običajni poti, ponuditi prilagojene storitve.

Ciljna skupina uporabnikov te storitve so predvsem ljudje v t. i. četrtem življenjskem obdobju. Priročnik že v uvodnih poglavjih predstavlja poglavitna spoznanja o lastnostih te populacije, podprta s sodobnimi teoretskimi pogledi na staranje in starost – dragocena znanja za vsakogar, ki prihaja v stik s starostniki.

V nadaljevanju avtorica postavi skrb za starejše v kontekst poslanstva splošne knjižnice, kot ga definira Manifest o splošnih knjižnicah ter analizira psihološke in socialne vidike interakcij, do katerih prihaja med knjižničarjem in na dom vezanim uporabnikom.

V poglavjih o organizaciji storitve so obravnavani vsi vidiki, ki so potrebni za njeno uspešno delovanje: od znanja, sposobnosti in osebnostnih lastnosti kadra, zahtev po posebnih vrstah knjižničnih gradiv, posebne opreme in pripomočkov, ki lahko učinkovito pomagajo starejšim ljudem pri branju, pa vse do administrativne podpore in možnosti promocije ter končno vrednotenja storitve, ki pomaga odpravljati napake in redno izboljševati storitev.

Delo Knjižnica na obisku odlikujejo širok pogled na obravnavano snov, pregledna organizacija, jasna strokovna terminologija in smisel za praktične vidike knjižničarskega dela. Ob branju čutimo, da je knjiga nastala iz izkušenj ob delu, ki ga avtorica opravlja z veliko znanja in veliko srca, zato verjamemo, da bo priročnik v spodbudo in pomoč mnogim knjižničarjem.